Bukspyttkjertelen

Om man skal forstå galdens betydning for fordøyelsessystemets funksjon.
Må en vite om det vesentligste vedrørende bukspyttkjertelens virksomhet. Til tross for dens store betydning for fordøyelsen, veier den kun ca. 80 gram. Bukspyttkjertelen er en dobbeltkjertel, som sørger for en indre sekretion i blodet og en yttre sekretion i tarmen. Bukspyttkjertelens kjertelvev ligner på de øvrige spyttekjertel vev, men den danner ikke bare stivelse, men også protein og fettnedbrytende enzymer i det.

Selv den reneste kost og de reneste naturprodukter hjelper ikke om bukspyttkjertelen svikter. Når det skjer undergraves hele organismen, alt blir omdannet til gift, og kroppen går til grunne. Verken proteiner, fettstoff, eller stivelse kan opptas, når dette eiendommelige lille, men allikevel så viktig organ lar oss i stikken.
Ved siden av leversykdommer hører således sykdom i bukspyttkjertelen til de farligste sykdommer som finnes.

DE LANGERHANSKE ØYER

Inne i bukspyttkjertelen ligger samlet noen vevsformasjoner. Disse rundaktige formasjoner har ingen sammenheng med det øvrige kjertelvev. De arbeider selvstendige, gjennom den vene som går ut i fra dem, så avsondrer bukspyttkjertelens hemlighetsfulle fabrikk et eiendommelig stoff, nemlig det velkjente hormonet INSULIN. Sukkersykepasienter som daglig må ta insulin innsprøytninger, kjenner aller best insulinets uskattelige verdi for forbrenning og forarbeide av blodsukkeret. Uten insulin finner ingen forbrenning og ingen oppvarming av kroppen sted. Og kroppens innhold av sukker stiger, som utskilles av leveren i betenkelig grad. Nyrene som gir avlastning ved forhøyet aktivitet, tapper en del av sukkeret via urinen. Man kan forsøke å fjerne mangelen ved å gi insulin, hvilket medfører en forbigående bedring, men helbredelse er det ikke tale om, Tvert imot degenererer de langerhanske øyne som følge av årelang innsprøytning av insulin. Det er derfor helt nødvendig at sukkersykepasienter benytter seg av diet- og fysiske behandlinger.

Om sukkersykepasienter går 2-3 timer om dagen har de nådd langt. Kosten bør bestå av grønnsaker, supplert med fullkorns – naturris – og soyaprodukter.
Mange fordøyelsesproblemer hos barn skyldes bl.a. leveren og bukspyttkjertelen. Det samme er tilfelle ved hjerte sykdommer hvor ernæringen passerer ufordøyet gjennom organismen.

BUKSPYTTKJERTELEN OG LEVEREN ER TO HESTER SOM DRAR LASSET SAMMEN,
om den ene går i ulage kan ikke den ene dra.
Et symptom begynner ofte i leveren og går så om det ikke er rett behandling i tide, videre til bukspyttkjertelen. Når bukspyttkjertelen skal behandles og velger en kost som tar hensyn til den, bør man også alltid være oppmerksom på leveren. Ved betennelsestilstander i bukspyttkjertelen velges samme diett og behandling som i forbindelse med lever og galle forstyrrelser.

I forbindelse med funksjonsforstyrrelser i bukspyttkjertel kan som ved galleforstyrrelser i første rekke anbefale 2-3 fastedager, hvor man utelukkende drikker litt fortynnet molkosan eller te av naturmidler, en utmerket stimulerende virkning av bukspyttkjertelens yttre og indre sekresjon, ikke minst ved sukkersyke.
Papaya eller utrekk av papaya kommer på annen plass , den inneholder papain som hovedsakelig fremmer proteinnedbrytnings prosessen.